Over ons

Ons koor

New Achord is een vrouwenbarbershopkoor. Momenteel hebben we zo’n 25 enthousiaste leden uit Harderwijk en omstreken. We zijn in 1991 opgericht en hebben in de loop der tijd een flinke ervaring opgedaan met de barbershop zangstijl. Begrippen die ons koor kenmerken zijn: gezellig (voor en na het zingen en tijdens de pauze praten we altijd lekker bij), open (wat inhoudt dat ook nieuwe leden zich snel welkom voelen), divers (we hebben als koorleden verschillende achtergronden en verschillende leeftijden), gezond ambitieus (we streven ernaar om zo goed mogelijk te worden binnen onze mogelijkheden)

We treden regelmatig op bij diverse evenementen. Zo verzorgen we regelmatig een optreden bij het reumavakantiecentrum Groot Stokkert in Wapenveld. Ook onze optredens kenmerken zich door gezelligheid en kwaliteit. Wanneer dat gewenst is, zullen we ook zeker nog een praatje maken met de gasten en zullen we informeel na ons optreden nog wat zingen (afterglowen in barbershoptermen). Ons repertoire bestaat uit verschillende songs over diverse onderwerpen (zie daarvoor onze Repertoire-pagina).

Barbershopsinging
Barbershopsinging is een muziekstijl die ontstaan is aan het eind van de negentiende eeuw in Amerika. Begonnen tijdens het wachten bij de barbier is het langzaamaan uitgegroeid tot een vorm van zingen die wereldwijd beoefend wordt. Barbershopsinging is altijd vierstemmig en zonder begeleiding van instrumenten – dus a cappella.

De barbershopstyle heeft zijn eigen specifieke accoorden en is daarom niet te vergelijken met welke andere muziekstijl ook. Omdat expressie een belangrijk onderdeel van deze muziekvorm is, is het voor het publiek heel aantrekkelijk. Het vraagt van de zanger wel heel wat discipline, concentratie en flexibiliteit. Maar de enthousiaste reacties van het publiek maken die inspanningen meer dan waard.

New Achord is aangesloten bij de overkoepelende organisatie van vrouwenbarbershopkoren Holland Harmony. Zij organiseert één keer in de twee jaar een nationaal kampioenschap (Conventie), waar vaak ook gerenommeerde buitenlandse koren acte de presence geven. Ook zorgt zij voor deskundigheidsbevordering voor leden en dirigenten door coaches, onder andere uit het buitenland.

Onze dirigent
Muziek is mij met de paplepel ingegeven. Mijn vader was dirigent van onder meer het door hem opgerichte Amersfoorts Christelijk Gemengd Koor. Ik herinner me met plezier nog de avonden uit mijn jeugd, waarop thuis partijstudies plaatsvinden voor een concours, of concert. Op mijn 19e begon ik als pianist van een gospelkoor en schreef daar al gauw mijn eerste arrangement voor. Later kreeg ik interesse voor het dirigeren en heb verschillende gospelkoren gedirigeerd en als pianist begeleid. Ook ben ik vijf jaar bandleider geweest bij het theaterkoor Prove-it, waarvoor ik vocale arrangementen leverde. Van deze band, die zelfstandig is doorgegaan onder de naam PiBs, ben ik de leadzanger/toetsenist. We spelen nummers die we zelf lekker vinden, meestal in de jazz en blues-hoek. In 2007 werd ik gevraagd om mee te doen met het Amersfoortse kerstprojectkoor Kerst aan de Eem. Met veel plezier was ik gedurende 10 jaar een van de drie dirigenten van dat projectkoor. Het koor stortte zich op alle denkbare genres, als-het-maar-kerst-was. Hier heb ik de gelegenheid te baat genomen bekende kerstliederen in een verrassend jasje te steken. Met het dirigentschap van New Achord opent zich een nieuwe wereld, de wereld van de barbershop. Ik werk met veel plezier samen met de enthousiaste leden van het koor aan zangtechniek, beleving en uitstraling. Het is een gezellige club en het koor heeft de instelling om hard te willen werken. Wat kan een dirigent nog meer vragen…
Piet Kunenborg

 


New Achord